tiistai 10. joulukuuta 2013

PRS loimukoivukannen muotoilu

Olen aloittanut kannen muotoilun jyrsimällä "korkeuskäyriä" kannen pintaan. Seuraavaksi alan työstämään kantta hiomalaikalla ja epäkeskohiomakoneella, käyttäen melko karkeaa hiomapaperia (40 - 80). Tässä muutama kuva kannesta jyrsinnän jälkeen.

 



 
Jatkoin kannen työstämistä epäkeskohiomakoneella, karkealla paperilla (40). Kun saan kannen leveän osuuden oikeaan muotoon, voin sahata ja jyrsiä f-aukot kanteen. Tämän jälkeen ohennan kantta sisäpuolelta f-aukkojen kohdalta, jotta aukkojen reunoista tulisi tasavahvat. Tämän operaation jälkeen aion liimata kannen kiinni seetribodyyn ja muotoilla "sarvet" vasta kun kansi on bodyssa kiinni.
 

 



 
 



tiistai 12. marraskuuta 2013

Hollowbody runko PRS tyyppiseen kitaraan

Rungon jyrsintä on aloitettu. Tavoitteena on jyrsiä pohja vain n. 8mm vahvuiseksi. Poistettavaa puuta on siis peräti 37mm. Suurin osa puusta on järkevää poistaa poraamalla mahdollisimman isolla terällä, ja jyrsiä vasta sen jälkeen loput yläjyrsimellä. Turha jyrsiminen on ajan ja rahan hukkaa.

Jyrsintää varten tein sabluunan, josta kuva alla.



Suraavissa kuvissa body ennen viimeistä, tasoittavaa, jyrsintää. Poranterän jäljet ovat siis vielä selvästi nähtävissä.



 
Jyrsin kannen sisäosan tasaiseksi ja jäljelle jää vielä loppuhionta ennen kannen liimaamista.
 


 

lauantai 26. lokakuuta 2013

PRS lapaviilu loimukoivusta

Alunperin tarkoituksenani oli tehdä lapaviilu ebenistä, mutta kokeilumielessä tein lapaviiluaihion loimukoivusta. Voi olla, että lopputulos on sekava, ja keskiviiva erottuu lavasta liikaa, mutta riskejä pitää ottaa jos aikoo luoda jotain uniikkia. Lapaviilu on tehty samasta lankusta kuin kitaran kansi, eli ainakin loimun tyyli ja puun sävy ovat yhtenevät. Toki lapa täytyy petsata tummemmaksi, kannen sävyyn sopivaksi, eli se ei jää "naturelliksi". Tässä pari kuvaa lapaviilusta. Nyt siihen on piirretty esimerkin vuoksi PRSn lavan ääriviivat, mutta en ole vielä päättänyt lavan lopullista muotoa.


 
Lapaviilut on nyt liimattu kauloihin. Viilun kohdistamiseksi porasin lapaviilun ja lavan läpi pienet reiät (1,5mm) ohuita nauloja varten. Naulojen avulla viilu pysyy paikallaan liimauksen ajan. Ilman nauloja viilut lähtevät ihan omille teilleen kun niitä yrittää puristaa. Homma kannattaa kuivaharjoitella ilman liimaa, ja varmistaa että kaikki tarvittava, talouspaperia myöten, on käden ulottuvilla ennen kuin tarttuu liimapurkkiin.
 

 
 
 
 
 
 
 

perjantai 18. lokakuuta 2013

Talla PRS tyyppiseen kitaraan

Hankin tallaksi TonePros AVT-II tallan, joka on ns. wraparound tyyppinen talla. http://www.tonepros.com/products/
Tallassa on myös intonaation säätö. Tämän tallan korkeus on minimissään 16mm tallan pohjasta korkeimpaan kohtaan mitattuna. Tämän matalammaksi tallaa ei siis saa, mutta korkeutta pystyy nostamaan. Kovin montaa milliä tallaa ei voi nostaa, etteikö se alkaisi näyttämään typerältä. Kaulakulma on siis tehtävä sellaiseksi, että kielet asettuvat tallan kohdalla johonkin 16-18mm korkeuteen.


lauantai 12. lokakuuta 2013

Kannen muotoilu PRS tyyliseen hollow body kitaraan

Kansiaihio on nyt valittu, ja muotoilu alkakoon. Aihio on nyt 16mm paksu, joten se toimii rajoittavana tekijänä niin muotoilun kuin kaulakulmankin suhteen. Kuvassa näkyvät vielä tässä vaiheessa melko rumat raidat kannen reunoilla. Muotoilun edetessä ne toivottavasti häipyvät reunan ohentuessa 5mm vahvuiseksi. Jollei näin kuitenkaan käy, joudun maalaamaan reunoihin tumman burstin.
Liitteenä myös kuva jyrsintäsabluunasta, jossa nyt myös f-aukot valmiina.


Flame birch top for PRS style hollow body guitar




 
 
 
 



Sabluunan f-aukot jyrsitty








sunnuntai 29. syyskuuta 2013

PRS kaula espanjan seetristä (Spanish cedar PRS neck)

Kaulan rakennan tällä kertaa espanjan seetristä. Puu muistuttaa hyvin paljon mahonkia, ja on erittäin vakaata soitinrakennuspuuta. Päätin jälleen tehdä kaulan kolmesta palasta laminoimalla, jotta rakenne olisi mahdollisimman vakaa. Lapa tosin on yhdestä kappaleesta. Ohessa kuva kaula-aihiosta, johonka olen liimannut lavan kiinni. Tästä on hyvä aloittaa työstäminen...



 
 
Maksimoidakseni kaulan kestävyyden, tein ohuimpaan kohtaan vahvikepalat vaahterasta. Jyrsin 6mm syvät ja 6mm leveät urat kaulan heikoimpaan kohtaan ja upotin niihin vaahteran palat. Näin kaulan ohuin ja kapein kohta vahvistuu edes jonkin verran. Kuvissa vaahteravahvikkeet jo liimattuna. Yhdessä kuvassa vertailun vuoksi vierekkäin kaula jossa on vahvikkeet, ja toinen ilman vahvikkeita.


 


 
 
Kaulat alkavat olla lähellä lopullista muotoa. Toiseen kaulaan tulee aidosti PRS:n mallin mukainen lapa ja ruusupuinen otelauta, kun taas toiseen tulee hieman pehmeämmillä muodoilla varustettu lapa ja sysimusta ebenpuinen otelauta. Alla muutama kuva kauloista.