sunnuntai 29. syyskuuta 2013

PRS kaula espanjan seetristä (Spanish cedar PRS neck)

Kaulan rakennan tällä kertaa espanjan seetristä. Puu muistuttaa hyvin paljon mahonkia, ja on erittäin vakaata soitinrakennuspuuta. Päätin jälleen tehdä kaulan kolmesta palasta laminoimalla, jotta rakenne olisi mahdollisimman vakaa. Lapa tosin on yhdestä kappaleesta. Ohessa kuva kaula-aihiosta, johonka olen liimannut lavan kiinni. Tästä on hyvä aloittaa työstäminen...



 
 
Maksimoidakseni kaulan kestävyyden, tein ohuimpaan kohtaan vahvikepalat vaahterasta. Jyrsin 6mm syvät ja 6mm leveät urat kaulan heikoimpaan kohtaan ja upotin niihin vaahteran palat. Näin kaulan ohuin ja kapein kohta vahvistuu edes jonkin verran. Kuvissa vaahteravahvikkeet jo liimattuna. Yhdessä kuvassa vertailun vuoksi vierekkäin kaula jossa on vahvikkeet, ja toinen ilman vahvikkeita.


 


 
 
Kaulat alkavat olla lähellä lopullista muotoa. Toiseen kaulaan tulee aidosti PRS:n mallin mukainen lapa ja ruusupuinen otelauta, kun taas toiseen tulee hieman pehmeämmillä muodoilla varustettu lapa ja sysimusta ebenpuinen otelauta. Alla muutama kuva kauloista.
 












 


torstai 19. syyskuuta 2013

Bookmatched loimukoivukansi (Bookmatched flame birch top)

Loimukoivulankku on nyt sahailtu neljään n. 500 mm pitkään ja n. 180 mm leveään palaseen (aihioon). Kunkin kappaleen vahvuus on n. 50 mm.Yksi kappaleista sisälsi lahoa puuta, joten se joutaa talvella takan lämmikkeeksi.
Terveistä kappaleista on tarkoitus tehdä ns. Bookmatched kansia, eli sahata kukin aihio peilikuvamaisesti halki ja liimata palaset yhteen. Tällöin loimukuvio kannen keskilinjan kummallakin puolella näyttää peilikuvalta. Oheisista kuvista selviää kuinka homma tehdään.

1. Höylätään aihion toinen leveä sivu ja loimukuvion puoleinen lyhyt sivu (ulkosivu) suoriksi. Höyläpintojen välisen kulman tulee olla 90 astetta.
Höylätty aihio


2. Halkaistaan aihio kahtia vannesahalla. Tämä vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, koska kova ja paksu puu ei ole nopea halkaistava. Älä siis katkaise vannesahan terää voimankäytöllä, vaan muista maltti halkaisussa!!! Jos haistat palaneenkäryä, yrität halkaista puuta liian nopeasti.




Halkaistu aihio. Alla kuvaus-rekvisiittana toinen aihio.
Halkaistu aihio




Halkaistu aihio sivulta.
Halkaistu aihio, puun ulkopinta alaspäin.

3. Halkaistu aihio avataan samaan tapaa kuin kirja keskeltä. Tästä siis nimitys Bookmatched.
On tärkeää avata aihio oikein päin, eli höylätty lyhyt sivu alaspäin!!! Vain tällöin loimukuvio jää toivotulla tavalla kannen keskelle. Väärinpäin avattaessa loimukuvio osuu kannen reunoille.
Aihio avataan kirjan omaisesti
4.  Loimukuvion tulisi nyt näyttää kummassakin puoliskossa toistensa peilikuvilta.

Bookmatched loimukoivukansi

Bookmatched loimukoivukansi

Bookmatched loimukoivukansi

Bookmatched loimukoivukansi, ei vielä liimattu.
 
5. Nyt kitaran kannen voi hahmotella kansiaihion päälle, jotta näkee onko aihiosta kanneksi vai ei. Vielä tässä vaiheessa (ennen liimausta) kappaleet mahtuvat takanluukusta sisään, jos kuvio ei miellytä silmää. Liimaamiseen jälkeen tarvitset selvästi suuremman takan, tai vaihtoehtoisesti kirveen.
 



Hmmmmm ....Nyt olen projektissa siinä vaiheessa, että seuraavaksi liimaan kappaleet yhteen ja höylään sen jälkeen kannen pinnan nähdäkseni loimukuvion kunnolla. Tässä vaiheessa kuvio näyttää vielä harmittavan laimealta, ja harkitsen takan lämmittämistä. Lopullinen tuomio tulee vasta höyläämisen jälkeen, eli viikon päästä.

Ja viikko on kulunut ... No ei tämä nyt ihan mahdottomalta näytä kevyen höyläyksen jälkeen. Ehkä tastä vielä jokin kansi tehdään.

Bookmatched flame birch top


 
 
Hankin uutta loimukoivua ja tein siitä kansiaihion. Tässä on selvästi edellistä mielenkiintoisempi loimukuvio. Alla muutama kuva uudesta kannesta. Erityisesti "sarviin" osuu mukava loimu. Rungon reunoilla olevat tummat raidat näyttävät tässä vaiheessa todella pahoilta, mutta ne häipyvät kun kansi muotoillaan reunoilta ohueksi (5mm).