sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Parlour kitaran rakentaminen / Building a Parlour guitar



Kolmen sähkökitaran jälkeen on vihdoinkin aika rakentaa akustinen kitara. Tämä tuli toiveena, tai pikemminkin käskynä kahdelta taholta, soitinrakennuskurssin opettajalta Harri Kauppilalta (Kitarafaktori)sekä vaimoltani. Jotenka mitäpä muuta tässä voisi tehdä kuin aloittaa projekti.

Vaimoni antamat speksit olivat hyvin selkeät ja yksinkertaiset. Kitaran on oltava:
  1. Pieni
  2. Hyväsoundinen
  3. Kaunis
  4. Mikitetty
Keskusteltuani soitinrakentaja Jouni Järvisen kanssa (Oakbridge Instruments), kitaran malli oli nopeasti selvillä. Valinta oli “parlour” kitara. Menin vaimoni kanssa testailemaan Jounin tekemiä erittäin laadukkaita parlour kitaroita ja vaimon valinta oli kitaramalli, jossa on kuusikansi, ruusupuupohja, ruusupuukyljet, mahonkikaula ja ruusupuuotelauta. Tarkempia kuvia Jounin rakentamista vastaavista kitaroista kannattaa katsoa täältä:  Oakbridge Parlour


Oakbridge parlour


Projekti on nyt alkanut ja puumateriaalit on hankittu Oakbridgeltä. Tämän talvikauden aikana yritän rakentaa vastaavan kitaran itse, Harrin ja Jounin opastuksella. Jää nähtäväksi mitä saan aikaiseksi kesään mennessä.



Same in english:
After 3 electric guitars, it's finally time to build an acoustic one. This was a wish, or even an order, from my teacher Harri Kauppila (Kitarafaktori) and my wife. So, what else can i do.

Specifications given by my wife are very clear and simple. Guitar has to be:
  1. Small
  2. Good sounding
  3. Beautiful
  4. Include microphone
After speaking with Jouni Järvinen from Oakbridge Instruments, the guitar model is clear. It has to be parlour guitar. We went to test Jouni's awesome handcrafted parlour guitars and my wife selected the parlour model with spruce deck, rosewood back and sides, mahogany neck and rosewood fingerboard to be my next guitar project. For additional information, visit Parlour from Oakbridge.

Oakbridge parlour
Project has now started and materials have been received from Oakbridge. During this winter, I will try to build a similar guitar by myself, with guidance from Harri and Jouni. Let's see what is ready by next summer.



keskiviikko 20. elokuuta 2014

Three years, three guitars

After three winter seasons in local luthier course, there are three guitars ready. Guitar number four is still a mystery to me. Maybe a telecaster, or maybe acoustic, let's see. New course starts september 2014.

So far I have done Stratocaster, Les Paul and PRS (semi) Hollowbody guitars. Before starting a new story here, I have promised to myself that I'll publish sound samples from these three guitars. Because I can't play by myself, I need to bribe (or extort) my son or wife to play. Hopefully that happens soon.

And here is the first sample, with "Heavy". Thank's to my son.  http://youtu.be/I5ChdXfufyE

Meanwhile, only pictures available.

2011-2012, Stratocaster HSS, "PS40"

2012-2013, Les Paul, "Heavy"

2013-2014, PRS Hollowbody, "Flame"

keskiviikko 14. toukokuuta 2014

PRS (Semi) Hollowbody tyylinen kitara valmiina / PRS style Hollowbody guitar is ready

Valmis!!
Kevätlukukausi soitinrakennuskurssilla meinasi taas loppua kesken, koska pintakäsittely otti jälleen yllättävän paljon aikaa. Soitin valmistui silti niukasti ennen kesää, liki aikataulussaan. Nimeksi uudelle perinteisestä suomalaisesta polttopuusta rakennetulle soittimelle annettiin Flame ;)


Tässä vielä hieman tarinaa rakentelun loppurutistuksesta:

Kitara sai kuin saikin pintaansa vielä kaksi erittäin ohutta lakkakerrosta ennen loppukiilloksen aloitusta.
Työjärjestys kiillotuksessa oli seuraava: Ensin kiillotin otelaudan nauhat ja vasta sen jälkeen rungon ja kaulan. Nauhoja kiillotettaessa täytyy otelauta ja rungon "sarvet" suojata hyvin maalarinteipillä, ettei naarmuta lakkapintaa tai otelautaa. Runkoa ja kaulaa kiillotettaessa on puolestaan suojattava otelauta ja nauhat, lähinnä hiomatahnalta, joka tarttuu suojaamattomaan otelautaan todella ikävästi.

Elektroniikan kasasin valmiiksi paketiksi ja ujutin sen rungon sisään tallamikin aukosta. Homma oli yllättävän helppo, vaikka kuulostaakin hieman haasteelliselta. Johdotuksesta mainittakoon sellainen yksityiskohta, että käytin potikoilta 3-way switchille meneviin kytkentöihin "metallisukalla" päällystettyä piuhaa. Lopputuloksena erittäin hyvin maadoitettu kokonaisuus.

Viritinkoneistona on PRS:n omat lukkovirittimet. Pysyvät erittäin hyvin vireessä, mutta olivat suolaisen hintaiset.
Tallan olen maininnut jo aiemminkin, mutta kerrottakoon nyt vielä että se on TonePros AVT-II. Ja siihen pätee sama kommentti kuin virittimiin, eli hyvä mutta aivan liian kallis.

Pientä virittelyä vielä vaaditaan, mm. yläsatulan viilausta. Ja kielet ovat vielä mallia "halvat". Vaihdan kunnolliset kielet kun saan satulan valmiiksi. Nyt tarkkasilmäisimmät voivat huomata yhdestä kuvasta, että en ole vielä edes katkonut kieliä kunnolla :)

Speksit
Kertaan nyt vielä soittimen speksit, ettei laiskimpien tai kiireisimpien tarvitse selailla koko blogia läpi:)

Boby: Espanjan seetri
Kaula: Espanjan seetri, vaahteravahvikkeet
Kansi: Loimukoivu (bookmatched)
Lapaviilu: Loimukoivu (bookmatched)
Otelauta: Ebenholz
Otelautamerkit: Helmiäinen (MOP)
Nauhat: Jumbo
Talla: TonePros AVT-II
Virittimet:PRS ACC-4337
Kaulamikki: Seymour Duncan SH-2N Jazz humbucker (Kuvassa vielä Tesla Nitro, joka vaihtui pois)
Tallamikki: Seymour Duncan SH-4 JB humbucker (Kuvassa vielä Tesla Nitro, joka vaihtui pois)
(Ensimmäinen kokeilu Tesla Nitro mikeillä oli mielenkiintoinen. Muutaman viikon kokeilun jälkeen päädyimme kuitenkin siihen, että kyseiset mikit ovat liian "jykevä"-soundiset onttorunkoiseen kitaraan. Bassot korostuivat liikaa, joten tilalle laitettiin Seymour Duncanin hot rodded setti.)
3-way switch: Switchcraft
Pintakäsittely: 2-komponentti polyuretaanilakka Akzo Nobel IL 500 , liuotinpetsi (pähkinä + tammi)

Tässä muutamia kuvia kasatusta kitarasta sekä ääninäyte Bossa Nova









Kirkas auringonpaiste saa loimut ja värin syttymään liekkimäiseen hehkuun :)




torstai 24. huhtikuuta 2014

Mikrofonin kehys humbuckereille

Kokeilin kahta eriväristä mikrofonin kehystä, ja musta sopi rungon ja ebenpuisen otelaudan väriin huomattavasti paremmin kuin kermanvärinen. Kuvissa on Gotohin muoviset "made in Japan" kehykset, jotka tulen asentamaan kuvassa näkyvien Tesla VR-Nitro humbucker mikkien kumppaniksi.



perjantai 4. huhtikuuta 2014

PRS Hollowbodyn väri

Niinhän siinä kävi, että kitara vaati vielä kolmannen pohjalakkauksen. Mutta lopultakin pääsin ruiskuttamaan väriä pintaan. Tarkoitus oli saada aikaiseksi joku ruskehtavan lämmin sävy jossa olisi hieman "kullan kiiltoa". Petsejä oli kahta eri väri, pähkinä ja tammi. Näitä yhdistelemällä ja kokeilemalla päädyin lopputuloksen mukaiseen väriin. Petsiliuoksessa oli eniten pähkinää, ja ripaus tammea. Käytin värjäämiseen siis vain yhtä seosta, enkä alkanut kikkailemaan usean eri väriseoksen kanssa. Sävyerot perustuvat siis puhtaasti "burstin" määrään ja puumateriaalin sävyihin.
Ottaen huomioon rajallisen ajankäytön ja värivaihtoehtojen vähyyden, olen lopputulokseen yllättävän tyytyväinen.

Teknisestä toteutuksesta voin "paljastaa" vielä seuraavat työvaiheet:
1) Kannen pohjavärin ruiskutus liuottimeen valmistetulla petsivärillä (pähkinä + tammi)
2) Kannen burstin ruiskutus petsillä
3) Lavan värjääminen ja hento bursti reunoille
4) Koko kitaran takaosan ja kaulan värjääminen tasaväriseksi, käyttäen samaa petsiliuosta
5) Huntumainen suojalakka kahteen kertaan, 10 minuutin kuivumistauolla
6) Lakkaus kahteen kertaan kiiltäväksi saakka 15 minuutin kuivumistauolla

Tässä kitarassa haastavaa oli se, että kansi ja koko runko oli värjättävä yhdeltä istumalta. Miksi ihmeessä? Koska ns. soololoven kohdalla ei ole "reunanauhaa", vaan väri jatkuu yhtenäisenä kannesta rungon takaosaan saakka. Tämän vuoksi värjäys on tehtävä keskeyttämättä loppuun saakka. Työtapa oli rankka, koska tilat ja välineet eivät tietenkään vastaa ihan tehdasolosuhteita.

Seuraavassa kuvasarjassa hieman otoksia väristä. Huomioithan, että pinnassa on vasta pari kiillottamatonta lakkakerrosta, eli kiilto ei ole vielä lopullisella tasolla. Mutta saa tästä nyt jo hieman käsitystä lopullisesta väristä ja kiillosta. Ei tullut takkapuita, vaikka sekin kyllä kävi mielessä.















 

perjantai 14. maaliskuuta 2014

PRS Hollowbodyn pohjalakkaus

24.3.2014 Toinen pohjalakkaus

Pohjalakkaus on edennyt ja toinen kerros polyuretaani-lakkaa on ruiskutettu. Nyt pinta on jo melko tasainen, mutta vieläkin muutamia pieniä kuoppia ja ilmakuplia on havaittavavissa. Hionnan jälkeen selviää, tarvitseeko kitara pohjalakata kolmannen kerran ennen värjäämistä.
Alkuperäinen suunnitelmani maalata kaula ja bodyn takaosa mustaksi on kariutunut. Opettaja kielsi mustaksi maalaamisen :) Onhan se totta, että olisi sääli peittää kohtuullisen hyvä puupinta maalamalla se täysin mustaksi. Uusi suunnitelma on sävyttää runko ja kaula hieman tummemman ruskeaksi, mutta läpikuultavaksi.
Loimukannen väriä arvon edelleen. Todennäköisesti ruskehtava läpikuultava väri, joka korostaisi loimuja ja sointuisi hyvin rungon väriin.







14.3.2014 Ensimmäinen pohjalakkaus

Kitara on nyt kutakuinkin kasassa, ja lakkaaminen ja värjäys alkoi. Mikkikotelot ja potikoiden reiät aion tehdä vasta kun tämä ensimmäinen pohjalakka on kuivunut.
Ennen pohjalakkaa fillasin rungon kahteen kertaan epoxylla.
Nyt olen ruiskuttanut ensimmäisen pohjalakan. Lakkana käytin PU lakkaa, joka on kaksikomponenttinen korkeakiiltoinen lakka.
Kitaran pinta näyttää luonnollisestikin vielä aivan kamalalta, mutta lakka toi silti loimut mukavasti esiin. Alla muutamia kuvia ensimmäisen lakkauksen jälkeen.











maanantai 10. maaliskuuta 2014

Espanjan seetri rungon ja kaulan fillaus epoxylla (Epoxy filled spanish cedar body and neck)

Espanjan seetri on rakenteeltaan saman kaltainen kuin mahonki, ja vaatii huokoisten täytön, eli fillauksen ennen lakkapinnan ruiskuttamista. Jos fillausta ei tee, saa lakkaa ruiskuttaa oikein urakalla. Fillasin rungon ja kaulan kahteen kertaan epoxylla. Käyttämäni kaksikomponenttinen epoxy vaatii parin päivän kuivumisen ennen hiontaa. Seuraavissa kuvissa runko ja kaula kahteen kertaan fillattuna.
Loimukoivukansi vaatii vielä loppuhionnan ja muotoilun ennen lakkauksen aloittamista, mutta fillattu pinta ei vaadi kuin kevyen hionnan.









tiistai 4. maaliskuuta 2014

Tesla VR-NITRO mikit

Kokeilen laittaa tähän rakenteilla olevaan PRS Hollowbody tyyppiseen kitaraan Tesla VR-NITRO mikit. Vaikea ennalta sanoa kuinka toimivat onttorunkoisessa kitarassa. Teslan sivuilta voi kuunnella näytteitä.

http://www.teslapickups.com/?products=vr-nitro

Samaan aikaan rakenteilla olevaan umpirunkoiseen PRS tyyliseen kitaraan kokeilen Tesla PLASMA-FH1 mikkejä. Tästä tulee pojan soitin. Julkaisen kuvat kitarasta sitten joskus kun se valmistuu...

http://www.teslapickups.com/?products=plasma-fh1


torstai 27. helmikuuta 2014

PRS Hollowbody kannen petsaus

Pian olisi aika petsata kitaran kansi. Ensin hommaa on harjoiteltava mallikappaleilla. Tein muutaman kokeen mustalla ja hopeanharmaalla vesipetsillä. Kuvia on tummennettu ohjelmallisesti, jotta ne vastaisivat suunnilleen valmista lakattua pintaa. Näissä kuvissa värisävy on liki tavoitellun lopputuloksen mukainen, eli charcoal (hiili). Kannen reunoille on tarkoitus laittaa musta bursti.




perjantai 7. helmikuuta 2014

PRS Hollowbody tyylinen runko muotoutuu ...

Rungon muotoilu on edennyt, tällä kertaa kaulataskun ja kaulakulman jyrsinnällä. Myös kitaran "sarvet" ovat alkaneet saada muotoja. Kaulataskun jyrsintä onnistui hyvin ja liitos näyttää tarkalta. Asemoin kaulan rungon päälle tarkalleen keskilinjaan ja kiinnitin sen runkoon puristimella. Tämän jälkeen asensin jyrsintäohjurit (vanerin palat) kaksipuoleisella teipillä runkoon ja irrotin kaulan rungon päältä. Ohjureiden avulla kaulataskusta tuli täsmälleen kaulaan sopiva.



















Sarvien muotoilu jatkui, alla lopputulos.