maanantai 23. elokuuta 2021

Loimukoivukantisen Gibson Les Paul mallisen kitaran rakentaminen

Edellisen Gibson Les Paul mallisen kitaran rakentamisesta onkin vierähtänyt jo 9 vuotta, joten lienee paikallaan dokumentoida uusi rakennusprojekti jo ihan oman muistin virkistämiseksi. Edellisen kerran en dokumentoinut aivan kaikkia työvaiheita, joten nyt olisi hyvä mahdollisuus paikata puuttuvia kohtia.

Tällä kertaa tavoitteena on rakentaa hyvälaatuisesta "mahongista" ja loimukoivusta mahdollismman kevyt mutta klassinen Les Paul joka sopii vaimon käteen. Saatan siis joutua tekemään runkoon pienet kevennykset ja asiakkaan toiveesta myös Les Pauliin kuulumattoman "belly cutin". Muutoin toive kevyestä Les Paulista saattaa jäädä toteutumatta.

Materiaalia hankin jo vuosi sitten, mutta korona-epidemia vesitti työn aloittamisen. Saipahan ainakin mahonki kuivua ylimääräisen vuoden huoneenlämmössä.

Pyrin löytämään mahdollisimman kevyttä ja kvarttisahattua "mahonkia" josta pystyy tekemään one-piece rungon, sekä luonnolisesti kaulan samasta lankausta. Löysinkin hyvän lankun Metsä-Tappuran hyllystä ja ostin varmuuden vuoksi kolmeen Les Pauliin riittävän määrän puuta. Ilmeisesti kyseessä on Sapele-"mahonki" tai Khaya ... en ole aivan varma kumpi mahongin sukuinen alalaji tässä on kyseessä. Eihän näistä siis kumpikaan ole se alkuperäisissä Les Pauleissa käytetty aito Hondurasin mahonki, koska sitä on käytännössä liki mahdotonta saada suomesta.

Loimukoivukansien aihioita olen jemmannut vuosien varrella paljon, ja nyt valitsin tähän projektiin mielestäni kauneimmat kansivaihtoehdot. Pääkriteereinä tietysti oksattomuus ja loimun näyttävyys.

Yhden kaula-aihion ehdin jo tehdä viime vuonna, mutta sen lapaliitos lähti hieman "luistelemaan" liimatessa ja saumasta ei tullut täydellinen. Teen siis vielä uuden kaula-aihion, ettei jää ruma sauma harmittamaan.

Seuraavissa kuvissa on ns. lähtötilanne syksylle 2021. Nyt vain toivon, että soitinrakennuskurssi alkaa ja myös jatkuu koko lukuvuoden.






Kaula suorasyista kvarttisahattua "mahonkia"


One-piece kvarttisahattu runkoaihio

Kolmen Les Paulin ainekset


Alkoihan se kurssia ja hommat etenee. Les Paulin kaulakulma on toki riippuvainen kannen vahvuudesta, mutta pyörii tyypillisesti jossain 4 ja 4.5 asteen paikkeilla. Itse päädyin tekemään n. 4.4 asteen kaulakulman. Kannen vahvuus minulla on n. 17,5mm ja tuolla 4.4 asteen kulmalla tallalle jää tarpeeksi säätövaraa. 

Tein kaulan jyrsintää varten MDF-levystä "laatikon" jonka toinen pääty on viistetty 4.4 asteeseen. Tällä tavalla kaulan liitoskohdasta tulee siisti ja runkoon sovittaminen onnistuu tarkasti. 


 


Kansi on jyrsitty 4.4 asteen kulmaan kaulaliitoksen kohdalta

Kaulatasku jyrsittynä.


Kaulaliitoksen muotoilua "Japaninsahalla".

Kannen muotooluun tarkoitetut jyrsintäsabluunat.

Sabluunoiden avulla jyrsityt "korkeuskäyrät helpottavat hurjasti kannen muotilua.

Kannen muodon hioin aluksi epäkeskohiomakoneella, karkealla paperilla.

Loppumuotoilu tehty käsin hiomalla.

Bodyn takaosan pyöristykset jyrsittynä.

Kaulan liimaus kolmella puristimella. On tärkeää puristaa myös yhdellä pitkällä puristimella kaulaa bodya vasten jotta se ei lähde luistamaan irti kaulataskusta.
Tallaan jää tarpeeksi säätövaraa, jotta kielet saa halutulle korkeudelle.

Kopiokampa on hyvä työkalu kaulan profiilin kopioimisessa. Kuvassa kaula on vielä karkeasti muotoiltu ja lopullisen muodon tekeminen vasta alkamassa.

Mikkikotelot on jyrsitty, mutta kaulamikin koteloa en jyrsinyt vielä lopulliseen syvyyteen, koska aion ruuvata siihen kiinni lakkaustuen. Lakkaustuki on tässä tapauksessa lattaraudasta taivuteltu vänkyrä joka tulee esiintymään tarinassa vielä myöhemmin ... kunhan pääsen lakkausvaiheeseen.

Body on loppuhiontaa vaille ja sitten seuraavaksi filleriä ja epoksia pintaan.



Kamala homma hioa ylimääräinen grain filleri pois ... kului kuppi jos toinenkin kahvia tuon homman aikana. Muista hengityssuojain hiontahommissa!



 

Nyt olisi mahongin väristä Grain Filleriä puun huokosissa ja 2K epoksiakin jo yksi kerros ...

Epoksia kannattaa levittää nukkaamattomalla kankaalla hyvin ohut kerros. Tarkoitus ei ole "lakata" pintaa epoksilla, vaan hieroa epoksia puun huokosiin.

Kuvan pölysuojain ei liity mitenkään epoksointi-työvaiheeseen, vaan oli jäänyt hiontahommista pöydälle,:)

Epoksoinnin aikana kannattaa huolehtia riittävästä ilmastoinnista ja pitää kunnollista kaasunaamaria. Ei ole meinaan mitään maailman terveellisimpiä aineita ... Samoin kumihanskat on pidettävä käsissä.


Seuraavissa parissa kuvassa epoksia on jo kaksi ohutta kerrosta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti