sunnuntai 30. tammikuuta 2022

Les Paul tyylisen kitaran loimukoivuisen kannen petsaus

 

 

Seuraavassa kuvasarjassa on havainnollistettu kuinka suoraan puupinnalle vesipetsaaminen saa loimukoivun kuviot korostumaan todella voimakkaasti.

Petsivärinä käytin ihan rautakaupasta saatavaa pulveria joka sekoitetaan veteen. Väreinä käytin tummaa pähkinää ja lämmintä keltaista. Tein kaksi erilaista petsiseosta, joista toinen oli puhdasta tummaa pähkinän sävyä ja toinen seos oli pähkinän ja keltaisen sekoitus (n. 3/4 pähkinää ja 1/4 keltaista). Kokeilin seoksia ensin "jämäpuihin", kunnes löysin mieleiseni väriyhdistelmän. 

Lähtökohtana petsaamiselle on 400 karkeudella hiottu loimukoivuinen kansi, muovisilla reunalistoilla. Muoviset listat ovat armolliset siinä, että petsiä ei pääse vuotamaan kitaran kylkiin ja petsattu kansi rajautuu tarkasti muusta rungosta. Kyljet kannattaa toki silti suojata teipillä, ettei ne suttaannu petsausprosessin aikana.


Petsasin kannen ensiksi kauttaaltaan tummalla pähkinän sävyllä, petsiin kostutetulla puuvillakankaalla (taisi olla palanen vanhaa paitaa tai kalsareita). Kangasriepu ei saa olla liian märkä, vaan enempikin "puolikostea". Tätäkin kannattaa testata ensin koepalaan, siis sitä kuinka kostealla kankaalla kannattaa petsata. Liian märällä kankaalla petsiä saattaa tulla paikoitelleen ihan liikaa ja homma menee aivan suttaamiseksi.

Seuraavassa kuvassa lopputulos pähkinäpetsin jälkeen (petsi on jo kuivunut kuvassa).


Petsi imeytyy syvemmälle "joka toiseen loimuun" ja tämä mahdollistaa loimukuvion voimakkaan korostamisen hiomalla. Tämän saa aikaiseksi kun hioo petsiä pois sen verran, että vain joka toiseen loimuun jää petsiä. Seuraava kuva havannoillistaa mitä tuolla tarkoitan. Taitavalla hiomisella tällä tekniikalla voisi  tehdä myös jonkinlaisen burstin tai liukuvärjäyksen bodyn reunoille.

 

Korostuspetsauksen jälkeen oli vuorossa varsinainen sävy. Sen tein siis pähkinän ja keltaisen petsin sekoituksella, samalla tavoin kostealla kankaaalla kuin pohjavärinkin.

Ennen lakkaamista hioin pintaa todella hentoisesti 400 vahvuisella hiomapaperilla, ihan vain sen verran että pintaan nousseet "tikut" lähti pois. Tässä on oltava varovainen, ettei hio mistään kohdasta väriä pois.

Lakka syventää ja muuttaa väriä todella paljon, joten jos petsattu puupinta kuivuttuaan näyttää juuri siltä mihinkä olit pyrkinyt, tulet yllättymään kuinka paljon väri tummenee lakattaessa. Toisin sanoen, tee petsillä HUOMATTAVASTI "hennompi" väri kuin mihinkä lopputuloksessa pyrit.
 



Puupinnalle vesipetsattuna loimukuvio korostuu todella voimakkaasti, varsinkin kun lakkapinta (kolmannen lakkauksen jälkeen) alkaa lopultakin kiiltämään :)
 


Kolmas lakkakerros. Vielä pintalakkaus tämän jälkeen ...


 

2 kommenttia:

  1. Moro
    Tää on todella hieno Les Pauli.Toi väri on kyllä ihan nappi valinta. Saako udella millasen lakan laitoit tohon vespetsin päälle ?

    VastaaPoista
  2. Kiitos, tuossa on 2K PU-lakka, Akzo Nobel IL-500.

    VastaaPoista